Tengeri medve

Tengeri medve

Nafpaktos

2019. augusztus 13. - lovjanek

Vonitsa, augusztus 13.

 

Ismét Vonitsában, és ismét nagyon régen nem jelentkeztem. Ennek egyik oka, hogy valamiért nem tudtam belépni a blog admin felületére, és ez eléggé kedvemet szegte. A másik, hogy folyamatosan voltak vendégeim ( először Peti fiamék, utána a már harmadszor velem hajókázó Szilvék ausztráliaia magyar barátaikkal), és olyankor nem igen van idő a bloggal bíbelődni.

Mai témám viszont még kapcsolódik az ominózus Messolongi-i eseményekhez. Mint írtam, részben az időveszteség, részben az elkeseredés miatt szárazföldi kirándulásokkal vigasztaltuk magunkat, két és fél nap alatt több, mint 2000 km-t tettünk a bérelt autóba, igaz, ebben benne volt az athéni repülőtéri menet is.

Az első állomás Nafpaktos volt, ami a Korinthoszi öböl elején, az északi oldalon, a nagy Rion hídtól kb 5 mérföldre fekszik. Már az előző években is emlegettem, szerettem volna meglátogatni, de pici, sekély vizű kikötője eléggé problémás, tavaly egyszer nagy óvatosan bemotoroztunk, de végül nem tudtunk kikötni. Most autóval végre sikerült „kipipálni”. A hely valóban hangulatos, fekvése festői, a felette lévő hegyen „természetesen” található egy nagy vár (rom), azt is megmásztam, de a fő attrakció maga a kikötő a falak közötti, várkapu szerű bejáratával, és a mellette lévő, apró óvárosi rész, ami jelenleg gyakorlatilag egy egybefüggő kávézó-taverna. Mi más lenne Görögországban! Meglepő módon van egy mecset is, de az zárva volt.

A név, Nafpaktos, önmagában nem mond semmit, de itt zajlott 1576-ban a lepantói csata, amikor az egyesült keresztény/nyugati flotta ripityára verte a török hajóhadat. Ez volt az utolsó, gályákkal vívott tengeri ütközet ( több száz gálya mindkét oldalon), és a nyugati oldalon tényleg ott volt mindenki ( spanyol, francia, genovai, velencei, máltai, szerb (!!), Habsburg, stb). A leghíresebb résztvevő pedig maga Cervantes, neki külön emlékműve van a kikötőben, de a többi harcoló félnek is van egy-egy, saját nyelvű emléktáblája.

Szóval imigyen egy régi vágyam teljesült, egyedül a hőség nehezítette a helyzetet, mert a közel 40 fokban, a napon sétafikálni nem volt valami kellemes. Mellesleg az időjárás jelenleg is hasonló, szél ellenben alig van, délutánonként pár órára egy kicsi.

A mellékelt pár kép, ami nem Nafpaktos, már hazafelé készült, illetve időközben kapott a hajó egy új, erősebb horgonycsörlőt is.

A bejegyzés trackback címe:

https://tengerimedve.blog.hu/api/trackback/id/tr7315007374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása